Michael

De lange lichte zomer loopt op zijn eind. De zomer was het seizoen waarin de natuur groeide, bloeide en tot rijping kwam. Nu is het tijd om te oogsten. De appels, peren, pruimen en bessen zijn rijp, de vruchten worden gedroogd en ingemaakt als jam. Zo nemen we een stukje van de zomer mee de herfst en de winter in.

Op 29 september vieren we het feest van de aartsengel Michael.

Er zijn vele legenden uit vroeger eeuwen te vertellen over de daden van Michael. Ook in de schilderkunst zijn vele afbeeldingen te zien van Michael met het zwaard of als engel. Wie kent niet het verhaal van Joris en de draak. Sint-Joris heeft veel verwantschap met Michael.  Joris geeft ons het beeld van de moed om het kwaad (de draak) te overwinnen.

Voor peuters & kleuters is het Michael feest voornamelijk een oogstfeest en zoeken we samen naar schatten in het bos tijdens onze boswandeling. Ook maken we warme appelmoes en ontmoeten we het appelvrouwtje.

In de hogere klassen heeft dit feest een ander karakter. Daar staat het verhaal van Joris en de draak centraal In het bos worden spellen gespeeld waarbij de kinderen hun moed en kracht kunnen tonen.

Er wordt drakenbrood gegeten en moedige ridders proberen de draak te verslaan.

Op de seizoentafel die je in de klas ziet en zeker ook thuis kunt maken, komen allerlei mooie schatten uit het bos tevoorschijn; kastanjes, eikels en prachtig gekleurde blaadjes.