Palm pasen

Het is bijna lente. Het zonnetje wint aan kracht. De natuur ontwaakt. Tulpen, hyacinten en het speenkruid bloeien, bomen en struiken lopen uit. De trekvogels komen terug van hun lange reis. Lammetjes worden geboren en de vogels maken een nestje.

Een week voor Pasen vieren we Palmpasen.

Oorspronkelijk was Palmpasen een oud vruchtbaarheidsfeest. Later werd het ook een christelijk feest. Palmpasen is de dag waarop Jezus, de lang verwachte koning, aankwam in Jerusalem.

Voor de jongste kinderen is dit feest een viering van de ontluikende natuur. In de klas worden er palmpaasstokken gemaakt. De stok wordt versierd met linten, eieren, krentjes, rozijnen en gedroogde appeltjes. Bovenop komt een broodhaantje. De palmpaasstok heeft een symbolische betekenis en is een verwijzing naar hoe de natuur weer tot leven komt. De stok zelf staat symbool voor de groei- en levenskrachten van de mens. De eieren en het gedroogde fruit staan symbool voor het nieuwe leven. Het haantje in de top staat voor de nieuwe dag!! Kukelekuu!! Aan het begin van het palmpaasfeest wordt bij alle kleuters het broodhaantje in de top geprikt. Daarna lopen de kinderen, al zingend, met hun mooi versierde stok in een kleurrijke optocht rond de school. Na de optocht mogen zij dan het broodhaantje en de gedroogde vruchtjes opeten…..

Op de seizoentafel ontwaken de eerste bloemenkindjes.

De wortelkindjes liggen nog heerlijk te slapen tot dat de lentefee ze zal wakker maken.

Ook de kinderen in de hogere klassen vieren het palmpaasfeest, op een bij de klas en leeftijd-passende manier.