Sint Maarten

Steeds meer trekt het leven in de natuur zich nu terug. Sommige dieren gaan in een winterslaap, de trekvogels vliegen naar warmere streken. De bomen krijgen prachtig gekleurde bladeren. De zon komt later op en ’s middags wordt het al eerder donker.

Op 11 november vieren we het feest van Sint-Maarten.

Volgens een legende schonk ridder Maarten de helft van zijn mantel aan een arme bedelaar. Bij dit feest staan goedheid, delen en schenken centraal.

Ouders maken voor hun kinderen een lantarentje van een knol of een pompoentje. Uit de wand worden figuurtjes gesneden zodat het lichtje er prachtig door heen kan schijnen. De kinderen uit de hogere klassen hollen hun eigen pompoen uit onder leiding van hun leerkracht.

Tijdens het feest dat op school voor iedereen in de avond gevierd wordt, zijn alle klassen verduisterd. De jonge kinderen lopen zingend in optocht met een lantaarntje in de hand. De kinderen uit klas 1-2 en 3 gaan met hun lantaarntje op bezoek bij de kinderen uit de klas 4-5 en 6. De grote kinderen schenken en de jongere kinderen ontvangen. Het feest wordt afgesloten met een heerlijke warme soepmaaltijd voor iedereen.

Met het feest van St. Maarten, 40 dagen voor kerstmis, breekt de tijd van de lichtjesfeesten aan. Deze begeleiden ons door de donkere dagen die gaan komen. Na Sint-Maarten volgen advent en het Kerstfeest. Maria lichtmis (2 februari) sluit deze periode van de lichtjesfeesten af.